Owoce egzotyczne

egzotyczne owoce

Jeszcze dość niedawno pomarańcza czy banan pod choinkę były prawdziwym rarytasem. Dziś powszechnie dostępne owoce egzotyczne są już dla nas oczywistością. Jednak wciąż intrygują kształtem i kolorem, ciekawią zapachem i smakiem, a czasem już w samej nazwie znajdujemy coś, co nas pociąga. Karambola, rambutan, kumkwat, persymona… Aż chce się spróbować dla samego poczucia, że jemy coś tak innego i tak odległego od tego, co znamy z polskiego sadu czy ogrodu. Tak jak rodzime owoce, są bogate w minerały, witaminy i błonnik, a także potrafią zamienić prosty posiłek w wyjątkowe danie.

Krótki słownik owoców obcych

Persymona, znana również jako sharon i kaka, z wyglądu przypomina nieco pomidory, a jej miąższ ma galaretowatą konsystencję, słodką w smaku. Można go dodać do sosu, sorbetu czy galaretki, jako idealne źródło witaminy C oraz beta-karotenu. Owoc o zabawnej nazwie karambola, jest pokryty żółtozieloną skórką, pod którą kryje się słodko-kwaśny miąższ. Zazwyczaj jada się ją na surowo, a jako że w przekroju poprzecznym ma owoc gwiazdy, jest idealną ozdobą do sałatek czy deserów. Kolejny obcobrzmiący owoc, rambutan, to owoc wielkości śliwki, pokryty twardą skórką z miękkimi włoskami. Jego miąższ jest słodki, soczysty i aromatyczny, który najlepiej jeść łyżeczką po przełamaniu łupiny. Kumkwat to z kolei miniaturowa pomarańcza o wielkości śliwki, której miąższ składa się z kilku cząstek, zawierających pestki. W smaku jest lekko kwaskowaty, można go jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. W tym bogactwie smaków, aromatów i barw, z pewnością znajdziemy to, co najbardziej będzie odpowiadało naszym upodobaniom.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*